Coca-cola vs. Pepsi

0


Prema Consumer reportsu*,  ovo rivalstvo je zagrijalo tržište sedamdesetih godina prošlog vijeka . Pepsi je uveo slijepi test okusa u radnje i nazvao ga je „Pepsi izazov“.

Ovi testovi su nagovijestili da se potrošačima više sviđa Pepsi (za koji se vjeruje da sadrži više limunovog, a manje narandžinog ulja i u njegovom sastavu se nalazi vanilin, a ne sadrži vanilu) nego Coca-Cola. Prodaja Pepsija se povećala i Pepsi je uveo „Izazov“ u cijeloj zemlji. Ova novonastala situacija je postala poznata i pod nazivom „Cola ratovi“. 1985. godine, kompanija Coca-Cola je, sa velikom količinom publiciteta, promijenila svoju formulu. Teorija je bila postavljena da je Nova Cola, ime pod kojim je piće sa novom formulom postalo poznato, izmišljena samo kao odgovor na Pepsi izazov. Međutim, reakcije potrošača su navele Coca-Colu da brzo ponovo uvede originalnu formulu pod nazivom Cola Classic.

Prema izvještaju Beverage Digesta iz 2008. godine, a koji se tiče gaziranih bezalkoholnih pića, PepsiCo. ima udio na tržištu SAD-a od 30.8 % dok The Coca-Cola Company ima 42.7%. Prodaja Coca-Cole u odnosu na Pepsi je veća na skoro cijelom području SAD-a, sa izuzetkom centralne Appalachie, Sjeverne Dakote i Utaha. U Buffalu, država New York, prodaja Pepsija je duplo veća od prodaje Coca-Cole. Pepsi-Cola je imala malo vodstvo u odnosu na Diet Coke 2009. godine, kada je svaki od ova dva brenda imao nešto manje od 10% od ukupnog tržišnog udjela među gaziranim bezalkoholnim pićima. Iste te godine, klasična Coca-Cola je osvojila Cola rat sa 17% tržišnog udjela. Po prvi put prodaja Diet Cokea je bila veća od prodaje Pepsi-Cole 2010. godine čime je ovo bezalkoholno gazirano piće zauzelo drugo mjesto u SAD-u po prodaji, odmah iza Coca-Cole. Zauzimanje prve dvije pozicije je označilo istorijsku pobjedu Coca-Cola Co. u njenom, sada već dekadama starom, rivalstvu sa PepsiCo Inc. koji se suočava sa padom tržišnog udjela u zadnjih nekoliko godina i pokušava da popravi svoj marketing.

* Consumer reports je američki magazin koji izdaje Unija potrošača od 1936. godine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info